Gastblog: de timing van het terugkijken

timing

Vandaag heb ik iets nieuws! Namelijk: een gastblog! Dat ging als volgt. Ik (op een snikhete septemberochtend): ‘Hey, wat als jij ook es een stukje typt voor m’n site? Bote (dus de nieuwe gastblogger en tevens m’n vriend): ‘Ja is goed! Als je even je laptop geeft, dan typ iknu gelijk wel wat.’ Nou, prima! In welke categorie de blogs van Bote gaan vallen, hebben we nog niet bedacht. Het is een man van uitersten ( <3 ), dus laat je verrassen. 🙂 Vandaag gaat het direct de diepte in, namelijk over timing. Want dat is immers alles in het leven. En dan niet zozeer of je wel of niet op tijd de bus haalt. Maar een ander soort timing. Benieuwd? Daar komt ie!

Gastblog door Bote:
Als gastblogger wilde ik graag eens wat neerkrabbelen over timing. Wat is timing en hoe kan de ‘timing van terugkijken’ bijdragen aan je innerlijke rust?

De digitale encyclopedie omschrijft het woord timing als volgt:

1) Bepaling van de juiste tijd
2) Het doen plaats vinden op het juiste moment
3) Het in actie komen op het juiste moment
4) Keuze van het juiste moment

Kort gezegd is timing het juiste moment of de juiste tijd waarop ‘iets’ gebeurt of plaatsvindt. Maar hoe bepalen we nu dit juiste moment? En hoe weten we achteraf of dit wel of niet klopte? Alternatieven hebben we tenslotte (vaak) niet geprobeerd. Vaak bepaalt naast de timing van het handelen, ook de timing van het terugkijken hoe we de situatie in eerste instantie zien.

Ontslag: balen of beter?
Een voorbeeld: je hebt net te horen gekregen dat je ontslagen bent. Als je direct op deze gebeurtenis terugblikt, zal je de situatie in veel gevallen negatief bekijken. Een ontslag zorgt vaak voor een negatieve lading, die in de korte periode daarna ook als negatief zal worden ervaren. Je kan zeggen dat de timing van beoordelen, reflecteren of analyseren niet gunstig is voor je innerlijke rust.

Maar wat als je terugblikt op het ontslag nadat je al een nieuwe baan gevonden hebt? Een leuke baan waar je je als een vis in het water voelt? Dan zal je blik heel anders zijn. ‘Het is maar goed dat ik daar destijds weg ben gegaan’. Of: ‘Ik ben uiteindelijk beter terecht gekomen’. Of: ‘Ik had toen helemaal niet door hoe ongelukkig ik eigenlijk bij dat werk was’. Een paar voorbeelden van hoe je met een andere timing een zelfde situatie op een heel andere manier kan bekijken.

De spiegel van het nu
De timing leert dat we onze zienswijze kunnen gebruiken. Niet voor de situatie waarover je terugblikt, maar over hoe je op het moment van reflecteren bent, hoe je je voelt. Waar je staat. Het is een spiegel van het nu. Je kijkt dus eigenlijk niet alleen terug, maar ook naar het heden.

In de eerste situatie leer je dus dat je gekwetst bent en nog moet verwerken dat je een tegenslag ervaart. Wellicht ben je bang voor de komende onzekerheid van het solliciteren, de financiële beperkingen of wat dan ook. In het latere voorbeeld heb je de kennis dat het goed is gekomen en dat je eigenlijk heel blij bent met je nieuwe baan! Je ben verder in tijd.

Bestaat de juiste timing?
Maar wat is nu de juiste timing om terug te kijken, het juiste moment? Is er een juist moment? Of zijn er meerdere momenten? Ik heb inmiddels geleerd dat tijd wonden heelt. Dat bijvoorbeeld rot ervaren vakanties achteraf tot mooie anekdotes en sterke verhalen kunnen leiden. Dat het verdriet van het verlies van een dierbare tot warme herinneringen leidt. Ik spiegel mij aan mijn zienswijze en voel dat de tijd en het door haar omhelsde levenspad mij dus wijzer maakt. Dat ik leer en dat gebeurtenissen nooit zo heftig of verdrietig blijven als ze op een moment kunnen voelen, wanneer we er midden in zitten.

Dit zorgt ervoor dat ik beter ben gaan timen in het terugkijken. Ik ben meer gaan ‘laten’. Ik laat het om te oordelen, om te analyseren, te veroordelen of te reflecteren als het me niet helpt. Als iets tegenzit, weet ik inmiddels dat ik enkel meer tijd nodig heb. That’s it. Wees dus mild naar jezelf toe en weet dat de timing van terugkijken puur een spiegel van je huidige beleving is. Dat het je zegt waar je momenteel staat in het proces. Een situatie enkel door je eigen perceptie een lading krijgt, die door de tijd toch weer anders zal worden ervaren.

Heb de geruststellende gedachte dat veel wel goed komt. Wanneer de tijd er rijp voor is!

Bote

Dit vind je vast ook leuk

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *